انواع سیستم ایمنی و پروتکل‌های پیشرفته در کنار یکدیگر یک خانه هوشمند دوست‌داشتنی و جذاب را شکل می‌دهند که یکی از مهمترین این تکنولوژی‌ها، NFC است. به همین دلیل این مطلب را به معرفی کامل این تکنولوژی و بررسی کاربرد NFC در خانه هوشمند اختصاص داده‌ایم. اگر شما هم بارها و بارها نام این فناوری را شنیده‌اید و اما نمی‌دانید که چه کاربردی دارد یا نحوه عملکرد آن به چه صورت انجام می‌شود، این مطلب برای شما نوشته شده است.

در دنیا امروزی که تقاضا برای استفاده از تجهیزات و انواع خانه هوشمند رایج‌تر از همیشه شده و در واقع روزبه‌روز افراد بیشتری جذب آن‌ها می‌شوند، فناوری‌های این زمینه هم به طور مداوم پیشرفته‌تر و بیشتر می‌شوند. یکی از این انواع تکنولوژی خانه و تجهیزات هوشمند، تکنولوژی NFC است که به فارسی با عنوان تکنولوژی ارتباطات میدان نزدیک شناخته می‌شود. این تکنولوژی برای کنترل از راه دور لوازم و تجهیزات پیشرفته کاربرد داشته و با ساختار منحصر به فرد ارتباطات بی‌سیم را ممکن می‌سازد. استفاده از آن تا حدودی متداول بوده و حتی اگر تاکنون هم از این ارتباطات استفاده نکرده باشید، به احتمال زیاد عنوان NFC را در گوشی‌ها دیده‌اید.

nfc چیست؟

NFC چیست؟

به زبانی ساده می‌توان گفت NFC یک فناوری برای اتصال و ارتباطات بی‌سیم است. این فناوری امکان اتصال دستگاه‌های هوشمند به یکدیگر را فراهم کرده و از طریق آن می‌توانید تنها با یک کلیک بسیار ساده بسیاری از لوازم، تجهیزات و دستگاه‌ها را به آسانی کنترل کنید.

در واقع فناوری NFC مخفف عبارت Near Field Communication بوده و منظور از آن یک فناوری ارتباطی میدانی یا دارای برد کوتاه است. این ارتباطات به صورت بی‌سیم و بدون اتصال مستقیم انجام می‌شود اما حتماً باید کنترل تجهیزات به شکل میدانی باشد. در نتیجه این تکنولوژی هم در میان انواع RFID قرار دارد.

منظور از RFID هم انواع ارتباطات بدون تماس است که رایج‌ترین آن‌ها را امروزه در انواع قفل هوشمند مشاهده می‌کنیم. به عنوان نمونه با استفاده از آن بدون نیاز به تماس فیزیکی کارت با قفل هتلی، می‌توانید قفل را باز کنید و این تنها یک نمونه مختصر از ویژگی‌ها و کاربرد NFC در خانه هوشمند به حساب می‌آید.

نحوه کارکرد NFC

اگر از دور بایستیم و نگاه کنیم، شاید تکنولوژی NFC برای ما مانند یک تکنولوژی عجیب و غریب یا بسیار پیچیده به نظر برسد، اما می‌توان گفت نحوه کارکرد NFC چندان هم پیچیده نیست. در واقع تقریباً کل کارکرد آن وابسته به تعدادی تگ یا برچسب و سیگنال است. یک تگ ان اف سی سیگنال را از طریق موج‌های رادیویی یا الکترومغناطیسی به دستگاه کنترل‌کننده ارسال کرده و از این طریق آنتن یا گیرنده را فعال می‌کند.

البته در مجموع برای ارسال سیگنال و داده‌ها از طریق موج‌ها از دستگاه‌ها یا تگ‌های فرستنده به گیرنده، به نزدیکی بسیار زیادی نیاز است. در واقع این تکنولوژی برخلاف تکنولوژی و پروتکل‌های دیگر از جمله پروتکل zwave بوده که از مسیر به نسبتاً دور هم کنترل را انجام می‌دهند و برای فعال کردن آن به نزدیکی چند سانتی‌متری و میدانی نیاز است.

نحوه کارکرد NFC

کاربرد NFC در خانه هوشمند

کاربرد NFC در خانه هوشمند در قسمت‌های مختلفی دیده می‌شود و وابسته به خلاقیت افراد، از این تگ‌ها در جاهای گوناگونی می‌توان استفاده کرد.

کنترل روشنایی خانه

آیا تا به حال از سرکار به خانه برگشته‌اید و متوجه شده‌اید که فراموش کرده‌اید یکی از لامپ‌ها یا چراغ‌ها را خاموش کنید؟ یا برای مثال دوست داشته‌اید شب که می‌شود، تمامی لامپ‌ها را یک‌جا خاموش کرده و با خیالی آسوده به خواب بروید؟ تگ‌های ان اف سی این کار را برای شما انجام می‌دهند. تنها باید آن‌ها را در جای لازم نصب کنید و سپس به کار بگیرید.

کنترل سیستم گرمایشی خانه

علاوه‌بر چراغ‌ها و روشنایی، تکنولوژی NFC در سایر اتوماسیون خانگی از جمله کنترل سیستم گرمایشی هم کاربرد دارد. تنها باید یک تگ را در کنار درب منزل یا اتاق قرار دهید تا لحظه‌ای که وارد یا خارج می‌شوید، به آسانی میزان گرمای خانه را کنترل کنید. البته کنترل مصرف انرژی خانه تنها برای سهولت در استفاده شما نیست، در کنترل مبلغ قبض‌های ماهانه شما هم تأثیر خواهد گذاشت!

مدیریت قفل‌های درب منزل

همان‌طور که اشاره کردیم، یکی از اصلی‌ترین مصارف و کاربرد NFC در خانه هوشمند به‌کارگیری تگ‌های آن در انواع قفل هوشمند است. با قفل‌های کارتی و پیشرفته‌ای که با کمک این تکنولوژی‌ها کار می‌کنند، می‌توانید امنیت منزل را تأمین کرده و از بابت اینکه کسی جز خود شما و افراد مجاز ورود و خروج ندارند، خیالی آسوده داشته باشید. در واقع با وجود این دسته از قفل‌های پیشرفته دیگر استفاده از قفل‌های سنتی و کلیدی که حتی با یک سنجاق سر هم باز می‌شدند، بی‌معنی شده است.

مدیریت وسایل و تجهیزات خانه

اگر وسایل خود را به صورت مرتبی در منزل نگه‌داری می‌کنید یا به دنبال راهی هستید تا بدون دردسر بدانید که چه چیزی کجاست، تگ‌های ان اف سی در این راستا هم به شما کمک می‌کنند. به عنوان نمونه اگر وسایل را در باکس‌ها و جعبه‌های خاصی جمع‌وجور می‌کنید و سپس فراموش کرده که در هر یک از این باکس‌ها چه چیزی گذاشته‌اید، این تگ‌ها به کارتان خواهند آمد.

دلایل استفاده از NFC در خانه هوشمند

دنبال کردن حیوان خانگی در خانه

اگر حیوان خانگی کوچک و بانمکی دارید که مدام در قسمت‌های مختلف خانه مثل پشت مبل و زیر تخت قایم می‌شود و یا در حیاط خانه بازی می‌کند و می‌خواهید از آن مراقبت کنید، تگ‌های ان اف سی در این زمینه هم به کارتان خواهند آمد. این تگ‌ها بسیار کوچک و سبک بوده و تنها باید آن‌ها را به گردن حیوان خانگی خود آویزان کرده و تلفن همراهتان را به تگ متصل کنید.

پخش موزیک و آهنگ در خانه

از دیگر موارد کاربرد NFC در خانه هوشمند می‌توانیم در کنار روشنایی، گرمایشی، قفل و دستگیره هوشمند به اسپیکر هم اشاره کنیم. با استفاده از نمونه‌های خاص این تکنولوژی می‌توانید کاری کنید که در لحظه دلخواه‌تان صدای یک پلی‌لیست آرامش‌بخش یا یک پلی‌لیست پرانرژی فضای خانه را پر کند.

اتصال سریع به وای‌فای خانه

به طور کلی اغلب گوشی‌ها با یک بار وارد کردن پسورد وای‌فای آن را ذخیره کرده و پس از آن هر بار که وارد منزل شوید، خودکار متصل می‌شوند. اما گاهی اوقات این اتفاق نمی‌افتد و به وارد کردن مجدد پسورد نیاز است. از کاربردهای NFC در خانه هوشمند این بوده که با کمک آن‌ها می‌توانید در کسری از ثانیه به وای‌فای متصل شوید. یا حتی اگر میهمان دارید، نیازی به گفتن پسورد نیست و تنها با کمک این تگ‌های ارتباطاتی ان اف سی اتصال انجام می‌شود. این کاربرد راه‌حل مناسبی برای کسانی است که مدام پسوردها را فراموش می‌کنند!

مزایا و معایب استفاده از NFC در خانه هوشمند

همان‌طور که مشخص است، تکنولوژی NFC از ویژگی‌ها و امکانات خاصی برخوردار بوده که این موارد منجر به کاربرد فراوان آن در زمینه‌های خاص و به‌خصوص در خانه هوشمند شده‌اند. در مجموع مزایا و معایب به این شرح هستند:

مزایای استفاده از NFC در خانه هوشمند

به طور کلی با استفاده از NFC در خانه هوشمند مزایای گوناگونی شامل حال شما خواهد شد که امنیت بیشتر، صرفه‌جویی در هزینه‌ها، سرعت بالا، زندگی آسان، مدیریت مصرف و استفاده راحت تعدادی از آن‌ها هستند.

امنیت بیشتر

در استفاده از ان اف سی یا سایر و انواع پروتکل خانه هوشمند هیچ مزیتی مهم‌تر از افزایش امنیت نیست. از آنجایی که دیگر نمی‌توان به دستگیره‌ها و قفل‌های سنتی برای ایجاد بیشترین میزان امنیت اعتماد کرد، انواع قفل و دستگیره هوشمند باید جایگزین شوند و این محصولات هم با فناوری‌های مهمی همچون NFC کار می‌کنند.

بیشتر مطالعه کنید: ۱۸ راهکار قطعی برای تأمین امنیت خانه

هزینه‌های مناسب

اگر به استفاده از تجهیزات هوشمند و یا زندگی در یک خانه دیجیتالی علاقه دارید اما بودجه و هزینه‌ها شما را از دستیابی به چنین چیزی باز می‌دارند، استفاده از تگ‌های ان اف سی که در مقایسه با سایر ارتباطات بی‌سیم هزینه کمتری دارند، برای شما مناسب خواهد بود.

مزایا و معایب استفاده از NFC در خانه هوشمند

سرعت بالا

به عنوان یکی دیگر از مزایای این تکنولوژی برای استفاده در خانه می‌توانیم به سرعت آن اشاره کنیم. تنها کافیست کارت قفل هوشمند را به آن نزدیک کنید تا در کسری از ثانیه درب منزل باز شود. یا برای مثال در یک لحظه تمامی چراغ‌ها و روشنایی خانه را روشن یا خاموش کنید.

مدیریت مصرف

روی آوردن به وسایل و تجهیزات هوشمند به معنای ایجاد هزینه بیشتر برای زندگی نیست؛ در واقع این تجهیزات در طولانی مدت به کاهش هزینه‌ها کمک می‌کنند. برای مثال از دیگر مزایای استفاده از NFC در خانه هوشمند می‌توانیم به مدیریت مصرف انرژی اشاره کنیم که به شما در کم کردن مبلغ قبض‌های منزل هم کمک خواهد کرد!

زندگی آسان

تمامی تکنولوژی و فناوری‌های دنیای امروزه، از جمله NFC، در یک هدف مهم مشترک هستند: آسان‌تر کردن زندگی برای انسان‌ها. در نتیجه زمانی که برای مثال با قفل‌های هوشمند مجهز به ان اف سی امنیت منزل را تأمین کنید، در واقع خیال خود را آسوده و زندگی را آسان‌تر ساخته‌اید.

تنوع در کاربرد

از دیگر مزایای استفاده از این تکنولوژی می‌توانیم به متنوع بودن آن اشاره کنیم. به این معنا که تراشه و تگ‌های ان اف سی می‌توانند در هر گوشه‌ای از خانه هوشمند شما جایی برای خود پیدا کنند و به نحوی به کارتان بیایند.

سهولت در استفاده

تکنولوژی ارتباطات میدانی از ساده‌ترین تکنولوژی‌ها برای استفاده مداوم است. این تکنولوژی را می‌توانید به آسانی از طریق تلفن همراه یا کارت‌های مخصوص کنترل کنید و به این ترتیب استفاده از آن بسیار راحت است.

بیشتر مطالعه کنید: بهترین دستگیره هوشمند

معایب استفاده از NFC در خانه هوشمند

به طور کلی استفاده از NFC در خانه هوشمند دارای معایب چندان زیاد و چشمگیری نیست و این ایرادات به نحوه و محل استفاده شما بستگی دارند. در مجموع این دو ایراد را می‌توانیم برای آن بیان کنیم:

  • مصرف انرژی: این تگ‌ها و تکنولوژی در مقایسه با برخی از تکنولوژی‌های دیگر و به‌خصوص پروتکل zwave، مصرف برق به نسبت بیشتری دارد.
  • پوشش فواصل کوتاه: برای کنترل دستگاه‌ها و تجهیزات هوشمند مجهز به این فناوری باید فاصله کمی با آن‌ها داشته باشید و در واقع گستره محدودی را پوشش می‌دهد.
نحوه راه اندازی NFC برای اتوماسیون خانگی

نحوه راه اندازی NFC برای اتوماسیون خانگی

نحوه راه اندازی NFC برای اتوماسیون خانگی تنها در چند مرحله ساده است و اگر کمی از نحوه کار کردن تکنولوژی و ارتباطات بی‌سیم سر در بیاورید، به احتمال زیاد می‌توانید آن را به راحتی برای خانه هوشمند خود راه اندازی و نصب کنید. برای این کار ۵ مرحله زیر را دنبال نمایید:

تهیه دستگاه مجهز به ان اف سی

در ابتدا باید از وجود NFC در تبلت یا گوشی خود مطمئن شوید. اغلب گوشی‌های هوشمند امروزی به NFC مجهز هستند‌ و البته در صورت عدم وجود آن، امکان تهیه آداپتور وجود دارد.

دانلود برنامه اتوماسیون

برای برنامه‌ریزی تگ‌های ان اف سی و استفاده از آن‌ها به نرم‌افزار مخصوص نیاز دارید و پیشنهاد می‌کنیم یکی از نرم‌افزارهای معروف همچون Trigger و یا NFC Tools را روی گوشی یا تبلت خود نصب کنید.

برنامه‌ریزی وظایف

سپس اقداماتی که می‌خواهید تگ‌های ان اف سی برای شما انجام دهند همچون کنترل روشنایی و مدیریت سیستم گرمایشی را تعیین و برنامه‌ریزی کنید.

برنامه‌ریزی برچسب‌ها

در مرحله بعدی وارد برنامه اتوماسیون شده و دستورالعمل‌های آن را دنبال کنید. حتی در صورت تمایل می‌توانید چند محرک خاص برای تگ‌ها اضافه نمایید.

قرار دادن برچسب‌ها

حال در این مرحله آخر باید برچسب‌ها یا تگ‌های NFC را در قسمت‌های مربوطه همچون نزدیک درب منزل، کنار تخت‌خواب و هر جای دیگری بگذارید و پس از تست کردن و اطمینان از راه اندازی صحیح، از استفاده از این تکنولوژی لذت ببرید.

البته در صورتی که در هر یک از این مراحل با مشکلی مواجه شدید، می‌توانید با سازنده یا پشتیبانی محصول تماس بگیرید. برای مثال در صورتی که خرید قفل هوشمند را از برندی معروف انجام داده‌اید و حال برای اتصال آن به گوشی با مشکل مواجه شده‌اید، از پشتیبانی برند راهنمایی لازم را دریافت کنید.

جمع بندی

در این مطلب به طور کامل به بررسی کاربرد NFC در خانه هوشمند پرداختیم و از معایب، مزایا و ویژگی‌های مهم آن را برای شما شرح دادیم. در آخر به خاطر داشته باشید که این فناوری‌ها و تکنولوژی‌های پیشرفته برای خدمت به انسان و زندگی راحت‌تر ساخته شده‌اند و از این رو می‌توانید با استفاده از آن‌ها در خانه خود از زندگی در عصر ارتباطات لذت ببرید.

سوالات متداول

به زبانی ساده می‌توان گفت NFC یک فناوری برای اتصال و ارتباطات بی‌سیم است.

امنیت بیشتر، صرفه‌جویی در هزینه‌ها، سرعت بالا، زندگی آسان، مدیریت مصرف و استفاده راحت تعدادی از آن‌ها هستند.

نحوه راه اندازی NFC برای اتوماسیون خانگی تنها در چند مرحله ساده است و اگر کمی از نحوه کار کردن تکنولوژی و ارتباطات بی‌سیم سر در بیاورید، به احتمال زیاد می‌توانید آن را به راحتی برای خانه هوشمند خود راه اندازی و نصب کنید.